Mijn autisme activiteiten

Vanuit mijn bedrijf Verder met autisme geef ik coaching aan RUG-studenten met autisme, in elke fase van hun studie (Ba, Ma, PhD).

Als onderzoeker ben ik gespecialiseerd in de conceptuele geschiedenis van autisme zoals het beschreven is in de (kinder)psychiatrie. Daarnaast richt ik mij steeds meer ook op de filosofie van autisme spectrum condities.

Ik ben in 2022 gepromoveerd op een proefschrift over de geschiedenis van  autisme. Hierin richtte ik me op vroege kinderpsychiatrische theorieën over autisme. Dit onderzoek gaat over de drie kinderarsten die al vroeg over autisme schreven: George Frankl (1897-1975), Hans Asperger (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981). Zij beschreven autisme als een contactstoornis, maar, heb ik ontdekt, naast het concept ‘contact’ is ook het concept ‘integratie’ belangrijk voor hun theorieën.

De titel van mijn proefschrift is Solitary Persons? The Conceptualisation of Autism as a Contact Disorder by Frankl, Asperger, and Kanner. Mijn volledige proefschrift is vrij te downloaden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is ook te koop als boek (bijvoorbeeld bij bol.com, amazon.nl of de uitgever). Mijn proefschrift is niet in het Nederlands vertaald, maar een uitgebreide Nederlandstalige samenvatting is te downloaden bij het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.

Wat betreft de filosofie van autisme spectrum condities richt ik mij op het idee dat bij mensen met autisme het denken minder gestuurd wordt door het gevoel. Ik geloof dat autisme geen affectieve of cognitieve stoornis is, maar een affectief-cognitieve conditie, waarin vooral de samenwerking tussen denken en voelen anders verloopt.

Wil je op de hoogte blijven van bovenstaande autisme activiteiten? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Ik ben voorzitter van de stichting Autisme Digitaal, die ik samen met andere mensen met autisme heb opgezet. Deze stichting geeft informatie over autisme vanuit een autistisch perspectief. Dit doen we door middel van webinars, blogs en gespreksgroepen. Daarbij bieden we vrijwilligerswerkplekken voor mensen met autisme.

Ik zit in de redactie van het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme. Dit is het enige Nederlandstalige tijdschrift over autisme. Het WTA richt zich iedereen die affiniteit met dan wel interesse heeft voor autisme. Er worden o.a. artikelen en verslagen van onderzoek gepubliceerd en nieuwe ontwikkelingen beschreven. Het WTA is een peer-reviewed tijdschrift en verschijnt 4 keer per jaar.

Mijn presentaties over autisme

Ik geef deze presentaties als lezing of als webinar.

Mijn wetenschappelijke publicaties over autisme

Mijn blogs over autisme

Interviews over autisme