Mijn autisme activiteiten
Vanuit mijn bedrijf Verder met autisme geef ik coaching aan RUG-studenten met autisme, in elke fase van hun studie (Ba, Ma, PhD).
Als onderzoeker ben ik gespecialiseerd in de conceptuele geschiedenis van autisme zoals het beschreven is in de (kinder)psychiatrie. Daarnaast richt ik mij steeds meer ook op de filosofie van autisme spectrum condities.
Ik ben in 2022 gepromoveerd op een proefschrift over de geschiedenis van autisme. Hierin richtte ik me op vroege kinderpsychiatrische theorieën over autisme. Dit onderzoek gaat over de drie kinderarsten die al vroeg over autisme schreven: George Frankl (1897-1975), Hans Asperger (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981). Zij beschreven autisme als een contactstoornis, maar, heb ik ontdekt, naast het concept ‘contact’ is ook het concept ‘integratie’ belangrijk voor hun theorieën.
De titel van mijn proefschrift is Solitary Persons? The Conceptualisation of Autism as a Contact Disorder by Frankl, Asperger, and Kanner. Mijn volledige proefschrift is vrij te downloaden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is ook te koop als boek (bijvoorbeeld bij bol.com, amazon.nl of de uitgever). Mijn proefschrift is niet in het Nederlands vertaald, maar een uitgebreide Nederlandstalige samenvatting is te downloaden bij het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.
Wat betreft de filosofie van autisme spectrum condities richt ik mij op het idee dat bij mensen met autisme het denken minder gestuurd wordt door het gevoel. Ik geloof dat autisme geen affectieve of cognitieve stoornis is, maar een affectief-cognitieve conditie, waarin vooral de samenwerking tussen denken en voelen anders verloopt.
Wil je op de hoogte blijven van bovenstaande autisme activiteiten? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.
Ik ben voorzitter van de stichting Autisme Digitaal, die ik samen met andere mensen met autisme heb opgezet. Deze stichting geeft informatie over autisme vanuit een autistisch perspectief. Dit doen we door middel van webinars, blogs en gespreksgroepen. Daarbij bieden we vrijwilligerswerkplekken voor mensen met autisme.
Ik zit in de redactie van het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme. Dit is het enige Nederlandstalige tijdschrift over autisme. Het WTA richt zich iedereen die affiniteit met dan wel interesse heeft voor autisme. Er worden o.a. artikelen en verslagen van onderzoek gepubliceerd en nieuwe ontwikkelingen beschreven. Het WTA is een peer-reviewed tijdschrift en verschijnt 4 keer per jaar.
Mijn presentaties over autisme
Ik geef deze presentaties als lezing of als webinar.
- Het belang van executieve steun voor mijn academische functioneren op Ba, Ma en PhD niveau
Ervaringsverhaal waarin ik vertel hoe het bij mijn studie misging door wegvallende steun voor mijn executieve functies en hoe ik dat heb opgelost.
- Hoe ik autismevriendelijk mijn dag indeel
Deze presentatie gaat over het vinden van een balans tussen inspanning, ontspanning en afleiding. Ik heb hiervoor de ASS-benadering ontwikkeld: afwisselen, schalen en steunen
- Communicatie bij autisme: de theorie van George Frankl
Webinar van 50 minuten over wat er mis kan gaan in de communicatie bij mensen met autisme, zoals dat beschreven werd door George Frankl (1879-1975).
- Vier strategieën om met je autisme om te gaan
Webinar over de algemene strategieën die ik gebruik om met mijn autisme om te gaan.
- Leo Kanner over autisme en emoties
Presentatie over de Amerikaanse kinderpsychiater Leo Kanner. Hij beschreef in 1943 als eerste het zogenaamde ‘klassiek autisme’. Kanner had het idee dat autisme vooral een emotionele stoornis is.
- Hans Asperger over de positieve kanten van autisme
Er wordt vaak gezegd dat autisme vroeger alleen werd gezien als beperking. Maar dat autisme ook positieve kanten heeft, werd al in de jaren ’40 erkend door Hans Asperger.
Mijn wetenschappelijke publicaties over autisme
- Hoe ik langer over mijn masterscriptie heb gedaan dan over mijn proefschrift
Kort artikel over mijn ervaringen als student met autisme en het belang van steun bij executieve functies.
- Holistisch kijken naar autisme: de klassieke theorieën van Asperger en Kanner
Beschrijft de visie van Hans Asperger en Leo Kanner op diagnostiek en psychotherapie bij autisme.
- De conceptualisering van ASS als een contactstoornis door Frankl, Asperger en Kanner
Nederlandse samenvatting van 16 pagina’s van mijn proefschrift, met een overzicht van de autisme theorieën van George Frankl, Hans Asperger en Leo Kanner.
- Autisme als contactstoornis
Kort overzicht van het idee van autisme als een contactstoornis, zoals het werd ontwikkeld door George Frankl, Hans Asperger en Leo Kanner.
- Solitary Persons? The Conceptualisation of Autism as a Contact Disorder by Frankl, Asperger, and Kanner
Engelstalig proefschrift over de autisme theorieën van George Frankl (1897-1975), Hans Asperger (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981). Het is een conceptueel-historische studie naar de concepten contact en integratie.
- Towards an Ethics of Autism: a Philosophical Exploration, door Kristien Hens
Boekbespreking van een filosofische reflectie op autisme door de Belgische bio-ethicus Kristien Hens.
- Hans Asperger en de nazi-ideologie
In 2018 werd in de internationale wetenschappelijke literatuur en in Nederlandse kranten beweerd dat Hans Asperger samenwerkte met de nazi’s en dat zijn theorie van autisme gebaseerd was op de nazi-ideologie. In dit artikel wil ik deze twee claims nuanceren door ze beter te onderscheiden.
- Special interests and inclusive academic learning: an autistic perspective
Engelstalig artikel dat voorbeelden bespreekt van speciale interesses bij universitaire studenten en aanbevelingen doet voor docenten.
- De opkomst van ‘autismevriendelijkheid’ in Nederland
Over de opkomst van de term ‘autismevriendelijk’ in Nederland sinds 2009 en voorbeelden van autismevriendelijke activiteiten.
Mijn blogs over autisme
- Plan als student met autisme eerst ontspanning en dan pas inspanning
Als je studeert is de verleiding om met de inspanning te beginnen en dan te kijken of er tijd overblijft voor ontspanning. Mijn advies aan studenten met autisme is om dat precies om te draaien.
- Mijn autisme diagnose: 20 jaar te laat
Blog over de gevolgen van mijn late autisme diagnose. Een eerdere diagnose had veel van mijn psychische problemen voorkomen.
- Waarom wordt autisme gelinkt aan misdaden?
Chris Klomp heeft recent een blog gepubliceerd met de titel ‘Zijn autisten crimineler en gewelddadiger?’ Ik reageer hierop vanuit mijn kennis als autismeonderzoeker en mijn ervaring als persoon met autisme.
- Studieverloop en studiesucces van autistische bachelor studenten
Bespreking van een proefschrift over autistische studenten in Nederland.
- Wat zijn prikkels?
De term ‘prikkels’ kom je vaak tegen als het gaat over autisme. Maar wat zijn prikkels precies? En wat kun je ermee?
- Autisme hoeft niet beperkend te zijn
Mij wordt vaak gevraagd of ik autisme ook als een beperking zie. Mijn antwoord is dan: nee, ik zie autisme niet persé als een beperking. Wel kan autisme beperkend zijn.
- Studeren met autisme: hoe weet je wanneer iets af is?
Ik kwam er na veertien jaar studeren achter dat ik autisme heb. Inmiddels weet ik wat ik toen nodig had gehad om mijn opdrachten beter te kunnen kaderen.
- Ik heb wel een aanknop maar geen uitknop
Eenmaal op gang kom ik moeilijk weer tot stilstand. Dat maakt het lastig om voldoende ontspanning te vinden.
- Autisme-experts bestaan niet
Ik heb er een hekel aan als mensen zich autisme-expert noemen. In deze blog leg ik uit waarom.
- Nee, niet iedereen is een beetje autistisch
Ik stoor mij aan de uitspraak “Ach, iedereen is wel een beetje autistisch”. Waarom stoor ik mij hieraan? En wat wil ik dan liever horen?
- Ik heb geen stoornis, wij hebben een stoornis
Ik houd niet van de uitspraak “Jij hebt een Autisme Spectrum Stoornis”. Maar waar ik moeite mee heb, dat is misschien iets anders dan je verwacht…
- Autisme en corona: leven zonder lichaam
Sinds de coronoacrisis heb ik alleen nog praatbegeleiding. Wat doet dit met de beleving van mijn lichaam?
- De ene prikkel is de andere niet
Ik raak snel overprikkeld door geluid. Van groepen mensen word ik bijvoorbeeld snel moe. Maar klassieke muziek werkt juist ontspannend.
Interviews over autisme
- Autisme coach voor studenten
Interview
- Neurodiversiteit
Interview voor Zien, een online magazine over diversiteit en inclusie. We hebben gesproken over mijn ervaringen als persoon met autisme, mijn promotieonderzoek naar autisme en over Autisme Digitaal.
- Decemberbespiegelingen
Serie van vier interviews op de website van Scauting. Over de balans tussen spanning en ontspanning bij een lage belastbaarheid, studeren met autisme en coaching, de school voor het leven en communicatie.
- Expertisecentrum inclusief onderwijs
Het ECIO heeft mij geïnterviewd over mijn ervaringen als autistische student.
- Historisch autisme
Interview voor de rubriek ‘Inspiratie’ in het blad ‘De Psycholoog” van het NIP.
- Hoe Frederik Boven de geschiedenis van autisme uitploos, en zo ook zichzelf beter leerde begrijpen
Paginagroot interview in Trouw over mijn proefschrift, over mijn leven en over mijn dichtbundels.
- Duidelijk informeren over autisme
Kort interview over Autisme Digitaal. In het programma Haren Doet van OOG Radio.